Hertenbiefstuk bakken: hoe doe je dit, tips & adviezen
Stappenplan: een hertenbiefstuk bereiden doe je zo!
Een goed stuk hertenvlees bij een slager kopen, is natuurlijk de eerte stap die je moet ondernemen om lekkere hertenbiefstukken te kunnen maken. Belangrijk is om de hertenbiefstuk minstens een half uur voor het bereiden uit de koelkast te halen. Zo kan het vlees op kamertemperatuur komen en is het gemakkelijker te bereiden. Voeg vlak voor je begint met hertenbiefstuk bakken peper en zout toe aan het vlees en laat dit even goed intrekken. Zet vervolgens een bakpan op de kookplaat, het gas of vuur en warm daarin olie of boter op. Als de olie/boter goed op temperatuur is, stop je het stuk hertenvlees erin. Bak het vlees eerst aan beide zijden goed dicht. Als het hertenvlees een strakke bruine kleur heeft, weet je dat het goed is dichtgeschroeid. Daarna draai je de biefstuk om en schroei je de andere kan van het lapje vlees goed dicht. Hierna bak je enkele keren elke kant van het biefstuk 1 tot 2 minuten goed door. In totaal hoeft de biefstuk maar drie of vier keer omgedraaid te worden. Een baktijd van ongeveer vijf tot zes minuten is dus voldoende om het hertenvlees goed te garen. Wanneer de hertenbiefstukken eenmaal gaar zijn, haal je ze uit de pan. Leg het hertenvlees vervolgens in aluminiumfolie en laat de stukken ongeveer een minuut rusten voordat ze gegeten worden.
Kun je hertenbiefstukken ook klaarmaken op de barbecue?
Hertenvlees kun je prima bereiden op een barbecue. Sterker nog: de barbecue is een van de beste manieren om hertenvlees te maken met een ultieme smaak! De kolen van de barbecue zorgen namelijk voor een authentieke en unieke smaak, met een vleugje houtaroma. Daarbij wordt het vlees op een barbecue niet alleen gegrild, maar tegelijk ook gerookt. En dat creëert een onovertroffen smaakervaring!
Handige tips en adviezen bij het bereiden van hertenbiefstukken
Belangrijk bij een hertenbiefstuk bakken is natuurlijk dat het hertenvlees goed gaar is. Maar hoe controleer je dat? Een goede methode is de zogenoemde vingertest. Hierbij voel je met je hand hoe het vlees, vergeleken met toen het nog niet gebakken was, aanvoelt. Nog gemakkelijker is om een thermometer te gebruiken om vlees mee te temperaturen, ook wel een vleesthermometer geheten. Een minpunt van vleesthermometers is echter dat je hiermee door de rand van het vlees heen prikt, waardoor smaakvolle sappen uit het vlees lekken. En dat wil je natuurlijk liever niet, omdat die hertenvleessappen voor een aanzienlijk deel de totaalbeleving van vlees eten bepalen. Nog een handige tip is om het hertenvlees als compleet stuk vlees te bakken en niet in stukken te snijden. Snijd je het hertenvlees wél in medaillons, dan heb je een grote kans dat het vlees flink uitdroogt tijdens het bakken, omdat de vleessappen dan uit het vlees trekken.