Krijg je gasten over de vloer die houden van een lekker stukje wild? Plezier hen dan met een heerlijk gebakken hertenbiefstuk. Welke saus bij hertenbiefstuk? Portosaus natuurlijk! Volg dit hertenbiefstuk recept en smullen maar!
Wat heb je nodig?
– 12 uien
– 150 g ongezouten roomboter
– 100 g kristalsuiker
– 200 ml rode port
– 380 ml wildfond
– 4 medium sinaasappelen
– 8 hertenbiefstukken (kamertemperatuur)
– 75 g veldsla
– 2 el. verse tijmblaadjes
Bereiding
1. Oven voorverwarmen op 200 °C.
2. Pel de uien en halveer. Snijd ook de sinaasappelen in plakjes. Pel en halveer de uien. Snijd de sinaasappel in plakjes.
3. Neem een braadslede en smelt de helft van de boter. Voeg suiker, tijm en peper naar smaak toe. Leg de uien met de snijkant naar beneden in de braadslede en giet er een kwart van de wildfond tussen. Laat dit 25 à 30 min garen in de oven. Keer halverwege.
4. Prepareer het hertenbiefstuk met peper en zout naar smaak. Bak ze per kant 2 à 3 min in een grote koekenpan in de rest van de boter. Ze mogen nog rood zijn vanbinnen. Leg het vlees vervolgens op een bakplaat en dek of met aluminiumfolie.
5. Verwarm de oven voor op 225 °C.
6. Bak de sinaasappelen bruin in het bakvet van het vlees en leg ze op een bord. Voeg de port en de overige fond bij het bakvet en roer los. Laat inkoken tot saus. Verwijder de folie van de bakplaat en schuif in de oven. Laat de biefstukken 4 à 5 min per kant rosé garen.
7. Snijd het biefstuk in plakken en serveer op warme borden. Giet er de portosaus over en leg de ui en de sinaasappel ernaast. Voeg hier wat veldsla bij.
Bereidingstip:
Om te weten of het vlees goed is, kan je er met de bolle kant van een lepel op drukken. Is dit zacht en verend? Dan is het vlees rood vanbinnen. Steviger en toch verend vlees zal medium gebakken zijn.
Let op:
Het vlees is gevoelig aan sterke temperatuurschommelingen. Daarom is het belangrijk om de hertenbiefstukken na bakken buiten de koelkast en goed afgedekt te bewaren
Geen alcohol?
Indien je de porto liever weglaat uit dit hertenbiefstuk recept, kan je deze vervangen door extra wildfond, runder- of groentebouillon. Zo creëer je ook een lekkere saus bij hertenbiefstuk. Goed om te weten is dat je de port eigenlijk volledig uitkookt. Na 5 min is de alcohol verdampt. Deze krijg je dus niet binnen.