Voor wilde dieren hoef je niet ver te reizen. Sterker nog, Nederland zit vol met de mooiste, wilde dieren die genieten van onze wisselvallige natuur. Dit wild is op te delen in grof en klein wild, waaronder bijvoorbeeld edelherten, reeën, wilde zwijnen, hazen, fazanten en wilde eenden vallen. Deze wilde dieren worden ook gebruikt voor lekkere maaltijden in diverse restaurants of uit jouw eigen keuken. Wanneer jij houdt van een stukje wildvlees is het handig om te weten wat deze wilde dieren nou precies zelf eten, zodat jij weet wat er eigenlijk op je bord ligt.
Grof wild
Onder de categorie van grof wild vallen grote hoefdieren. Een aantal van deze wilde dieren zal worden besproken.
1. Wat eet een damhert?
Damherten zijn veelal actief bij schemering, maar in rustige gebieden ook overdag. Ze leven in een groep, waarbij de samenstelling per groep erg kan variëren. De hinden met jongen zijn actief in gescheiden roedels in de periode van mei tot september. Tijdens de bronst zonderen jonge herten zich af van de hinderoedel. Damherten eten alleen maar plantaardig voedsel en ze voeden zich met onder andere:
- bessen
- beukennoten
- biezen
- dennen- en sparrennaalden
- eikels
- granen
- gras
- jonge bladeren.
Overdag op een rustig veld herkauwen zij deze natuurproducten. Daarnaast consumeren ze ook boomschors, heide, hulst, kruiden en wortelen.
2. Wat eet een edelhert?
Een ander lid van de hertenfamilie is het edelhert, eveneens vooral bij schemering actief. Voor een groot deel van het jaar leven ze in sociale groepen, bestaande uit hinden en jonge herten tot twee jaar oud of groepen met enkel herten. Ook edelherten zijn echte planteneters en kunnen net zoals damherten genieten van bijvoorbeeld biezen, boomschors, gras, heide en wortelen. Hun voedselpatroon is daarentegen anders doordat ze ook bast van bomen en struiken, knollen, knoppen, loof, scheuten, vruchten en zaden eten. Landbouwgewassen vinden edelherten ook lekker. Ze slaan hun voedsel eerst op en herkauwen dit op een rustige plek. Het menu van een edelhert varieert per biotoop en seizoen. Gras eten ze echter wel het hele jaar door.
3. Wat eet een moeflon?
Moeflons eten gras dat groeit tussen de heideplanten. Zonder deze eetgewoonte zou de heide helemaal dichtgroeien met bomen en gras. Daarnaast hebben moeflons ook boombladeren, knoppen, kruiden en twijgen als voedsel. In de winter eten ze soms ook boombast. Deze wilde dieren zijn zowel bij schemering als overdag actief en leven in roedels die op een niet-territoriale manier met elkaar omgaan. Moeflons zijn echte kudde dieren die leven in grote groepen.
4. Wat eet een ree?
Een ree valt ook onder de categorie van grof wild en leeft in het voorjaar en in de zomer solitair. In de winter worden sociale groepen gevormd van bokken, geiten en jonge dieren. Reeën zijn evenals de vorig beschreven hoefdieren vooral actief bij schemering in de akkers en weilanden. Overdag herkauwen ze hun voedsel op een rustige plaats. Dit voedsel bestaat hoofdzakelijk uit:
- bladeren
- bomen
- grassen
- knoppen
- kruiden
- loten van struiken
- paddenstoelen
Ook landbouwgewassen staan soms op het menu, zoals aardappelen en bieten. In de winter consumeren ze ook gedroogd gras, klimop, knoppen, loof- en naaldbomen en twijgen.
5. Wat eet een wild zwijn?
De laatste van deze categorie is het wilde zwijn, welke leeft in grote groepen van ongeveer 30 dieren. Wat eet een wild zwijn? Het zijn echte alleseters en kunnen allerlei dingen op hun menu hebben, zoals aas, amfibieën, bosvruchten, beukennoten, eikels, gras, slakken en wormen. Daarnaast eten ze ook vaak jonge konijnen, kevers, knaagdieren, knollen, larven, paddenstoelen, reptielen en vogels.
Klein wild
Onder de categorie klein wild worden de volgende diersoorten besproken.
1. Wat eet een fazant?
Fazanten komen op verschillende plaatsen voor, zoals op een open grasland en akkers, maar ook in de dichte bossen en duinen. Wat eet een fazant hier? Ze eten vooral plantaardig eten, zoals:
- bessen
- gras
- knoppen
- vruchten
In het voorjaar lusten ze echter ook graag insecten. Fazanten profiteren tevens van de landbouwgewassen en oogstresten en zijn niet zo selectief in hun voedselvoorkeuren. Dit voedsel zoeken ze vooral rond zonsopkomst en -ondergang.
2. Wat eet een haas?
Lekker rennen door grote weilanden en sprinten bij het geringste gevoel van gevaar, dat doet de wilde haas in Nederland. De oren van de haas zijn zijn belangrijkste zintuigen en zijn grondkleurige vacht biedt een goede camouflage. Wat eet een haas eigenlijk? Hazen zijn planteneters en eten ‘s zomers gras en verschillende soorten klaver. In de winter eten hazen daarnaast ook brem, knoppen, schors, takken en zaden van afgestorven kruiden. Tot slot lust de haas ook bessen, beukennoten, bitterkruid, eikels en paddenstoelen.
3. Wat eet een korhoen?
Korhoenen zijn strandvogels en in volwassen vorm vegetarisch. Ze eten veel bessen, maar ook knoppen van bomen en planten. Ook kunnen ze als één van de weinige diersoorten dennennaalden verteren, wat ze doen door middel van een speciale galklier. Korhoender kuikens eten echter insecten, maar deze zijn schaars in hun Nederlandse leefgebied. Dit zorgt ervoor dat ze niet zo groot groeien.
4. Wat eet een patrijs?
Een patrijs is ook een vogelsoort, familie van de fazant om precies te zijn, en is juist veel te vinden op landbouwgrond. Daarnaast zijn patrijzen te vinden in de duinen, op de hei en op open grasland. Ze eten veel plantaardig voedsel, zoals bladeren, gras, scheuten en zaden. Wanneer het broedseizoen is, eten patrijzen ook wel insecten.
5. Wat eet een wilde eend?
Wilde eenden zijn te vinden in voedselrijke wateren in Nederland. Ze bouwen hun nest ook meestal in de buurt van het water, tussen planten, of in boomholtes. Eenden zitten het liefst in zoet water, maar zijn er niet beperkt door. Om voedsel te vinden, moet het water minstens een meter diep zijn. Op het menu staan gras, kleine waterdiertjes en waterplanten. Wilde eenden zijn dan ook omnivoren en eten wat er beschikbaar is. Ze eten voedsel uit het water, maar grazen ook gras op het land.