U bent liefhebber van eerlijk en verantwoord eten. Voor u heeft het eten in ieder seizoen iets bijzonders. Toch zijn de herfst- en winterperiode voor u een tijd waar u graag naar uit kijkt. Het wildseizoen is hét moment dat er in menig restaurant weer wild op de kaart staat. Ook is het de tijd dat er met kerst thuis wild wordt gegeten. Maar waar kun je nu het best wild eten in Nederland? We geven u graag wat tips en adviezen voor de betere plekjes om in Nederland wild te eten.
Wild eten op de Veluwe
Voor wild eten in Nederland is er eigenlijk maar één regio waar je je hart kunt ophalen als het om wild gaat. U heeft het goed: de Veluwe. De Veluwe kent een rijke traditie als het gaat om Wild. De natuur in deze regio maakt het een aantrekkelijk leefgebied voor uiteenlopende soorten wild. Denk hierbij aan grofwild zoals wilde zwijnen en edel- en damherten. Ook is er het kleinwild zoals gevogelte en hazen. Zowel grof- als kleinwild voelen zich er thuis vanwege het afwisselende landschap. Dit maakt het wild eten op de Veluwe zo speciaal. Je eet wild wat zeer waarschijnlijk afkomstig is uit de directe omgeving. Vraag het gerust in een restaurant. De kans is groot dat ze zeer nauwkeurig kunnen aangeven waar het wild precies is geschoten.
Wild eten in Nederland? Reserveer een wildproeverij!
Wildproeverij.nl biedt een uniek wildarrangement op de Veluwe aan liefhebbers van authentiek Veluws wild. Naast voedsel richt dit unieke belevingsconcept zich op de route die Veluws wild aflegt totdat het op uw bord ligt. Na een hartelijk welkom van gastvrouw Marlies IJzerman, ontdekt u tijdens dit wild arrangement op de Veluwe de visie op flora- en faunabeheer en kunt een boswachter en jager Jacqueline Korte tijdens een educatieve wandeling bevragen op zijn rol binnen het flora- en faunabeheer op de Veluwe. Tot slot is Herman ter Weele er om u te laten zien hoe aangeschoten of -gereden wild wordt verwerkt en bereidt wordt tot een overheerlijke wildbraad. Het geheel wordt bij haardvuur afgesloten. Een sfeerimpressie van dit concept treft u op deze website, of op het Instagram account van wildproeverij.nl U wilt in Nederland wild eten? Reserveer dan snel een unieke wildproeverij!
Wat verstaat men onder Veluws Wild?
We spreken over Wild als een dier in de vrije natuur leeft en daar opgroeit en zich voortplant. Het dier verzamelt zijn eigen voedsel en wordt op geen enkele manier door de mens ondersteund. In Nederland leeft veel wild. Mede door de unieke wetlands (wereldwijd zijn er maar acht wetlands). Hazen, konijnen, houtduiven, fazanten, ganzen, vossen, eenden, zwijnen, herten, runderen en reeën, zijn de bekendste soorten wild. Wild is caloriearm en rijk aan eiwitten en ijzer. Van alle soorten vlees heeft wild de minste impact op het milieu. Het is een duurzaam en diervriendelijk product. Jaarlijks wordt er 11 miljoen kilo wild in Nederland gegeten. Hiervan is slechts 5% afkomstig uit ons eigen land.
Waarom wild eten op de Veluwe?
Wild uit de Veluwe is van topkwaliteit. Dat heeft te maken met de diverse grondsoorten en de vegetatie die de Veluwe kent. Hierdoor biedt de natuur haar bewoners een grote verscheidenheid aan kruiden en planten De Veluwe is een uitgestrekt, beschermd natuurgebied met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en kreupelhout. Edelherten en wilde zwijnen hebben hier vrij spel. In de herfst en de winter wordt er traditioneel het meeste wild gegeten. Dat is de periode dat er op wild gejaagd wordt. De diverse populaties zijn dan het grootst en jonge dieren zelfstandig. Wildliefhebbers komen daarom, met name in deze periode, speciaal naar deze streek voor het beste wild. Er bestaat, niet voor niets, sinds kort een gloednieuw festival, Störrig, een culinaire ode aan de wilde Veluwe en haar natuur.
Waarom heeft wild zo´n uitgesproken smaak?
Een dier dat in het wild leeft, heeft altijd voldoende beweging gehad. Het vlees is daardoor goed doorbloed. Hierdoor is het een uitmuntend scharrelproduct. Doordat een dier in het wild zijn eigen voedsel zoekt, selecteert het zelf. Het zal laten staan wat niet goed is. De smaak staat in verbinding met hetgeen het dier heeft gegeten. Zo brengt het dier zelf zijn vlees op smaak. Een boskonijn smaakt anders dan een duinkonijn en het vlees van een fazant uit het bietenveld is lichter van kleur dan een soortgenoot die veel bessen heeft gegeten. Wilde zwijnen eten zeer gevarieerd. Denkt u aan eikels, beukennootjes, paddenstoelen, vruchten, wortels van planten, bladeren en gras. Daardoor hebben ze die bijzondere wildsmaak en is het vlees veel steviger en magerder dan dat van gefokte varkens.
Waar kan ik het beste wild eten op de Veluwe?
U wilt wild eten in Nederland? De Veluwe en nog veel meer op uw bord? Beleef een unieke ervaring bij Wildproeverij.nl en ontdek een achter de Veluwse bosranden verscholen wereld op zich. Gastronomen, natuurliefhebbers en liefhebbers van food en cultuur, ontdekken hier op exclusieve wijze, in een boeiend programma, de letterlijke route van bos tot bord. Wildproeverij biedt u een superieur wildarrangement, met niet alleen zinnenprikkelende gerechten. Het team is gepassioneerd en zeer vakkundig. Elk ander restaurantbezoek, waar u niet verder komt dan stoel en tafel, verbleekt bij deze beleving. Wild eten krijgt een heel andere dimensie. Wildproeverij.nl neemt u mee naar buiten en laten u de Veluwe zien, ruiken én proeven! De reviews zijn dan ook zonder uitzondering lovend. Er wordt samengewerkt met unieke partners.
Wildslager Slagerij Ter Weele
Het wild wordt geleverd door “de slager van Nederland”, slagerij ter Weele. U ziet, omringd door de veluwse bossen, in een demonstratie met eigen ogen hoe een edelhert uitgebeend wordt. Vervolgens wordt dit hert, midden in het bos, op een robuust kooktoestel(OFYR) tot een heerlijk wildbraad verwerkt. Het outdoor kooktoestel van OFYR combineert een fraaie vormgeving met gezelligheid en warmte. Het is, later op de dag, het warme hart van gezelligheid waar u onder het genot van een drankje (en eventueel een sigaartje), kunt nagenieten van hetgeen u heeft beleefd.