Wild kopen? Wild van de Veluwe staat voor traditie en kwaliteit
De Veluwe behoort tot de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het heeft ook een rijke geschiedenis als jachtgebied. Het Veluwse wild is zeer populair bij Nederlandse wildliefhebbers.
Wild en jacht als Veluwse traditie
Er zijn vele boeken vol te schrijven over de lange geschiedenis van het jagen op de Veluwe. Archeologen hebben op diverse plekken overblijfselen gevonden van kampementen van prehistorische jagers die vele duizenden jaren geleden actief waren in dit gebied. Ook in de daaropvolgende tijdperken was het een populaire jachtlocatie. In de middeleeuwen werd er veelvuldig gejaagd door de Hertogen van Gelre. De belangrijkste familie in de geschiedenis van de Veluwe als jachtgebied is zonder twijfel het Huis van Oranje-Nassau. Vanaf het midden van de 17e eeuw zijn de Oranjes de Veluwe gaan beschouwen als een ideale locatie om hun passie voor de jacht uit te leven. Wat was hun reden om juist de Veluwe te kiezen? Door de bevolkingsgroei van Nederland vielen in die tijd veel andere oude jachtregio’s ten prooi aan grootschalige ontbossingen en ontginningen. Op de Veluwe was dat niet het geval. Integendeel, daar bestond in die periode juist een zeer rijke wildpopulatie. Een hoofdrol in de verdere ontwikkeling van de Veluwe tot een Walhalla voor de jachtliefhebbers werd gespeeld door Willem III (1650-1702). Hij was stadhouder in de Nederlanden en koning van Engeland. Ten faveure van zijn jachtpartijen werden onder meer de beroemde Koningswegen over de Veluwe aangelegd.
Paleis Het Loo
Ook kocht Willem III voor die jachtpartijen het kasteel het Oude Loo en het daarbij behorende landgoed. Later zou op dat landgoed het Paleis het Loo gebouwd worden. Naast de Oranjes kwam er in de 19e eeuw nog een andere belangrijke groep bij die een grote stempel drukte op de ontwikkeling van de Veluwe: rijke industriëlen met een grote passie voor de jacht. Zij investeerden veel geld in de totstandkoming van wildweides, voederplaatsen, wildakkers, bosschages en drinkplaatsen. De Veluwe zoals we die in de 21e eeuw kennen als een rijk natuurgebied middenin het dichtbevolkte Nederland, heeft zijn ontwikkeling dus voor een belangrijk deel te danken aan de populariteit die het al eeuwenlang heeft als jachtgebied. U leest meer over hoe de jacht met de Veluwe is verbonden op o.a. de website van Paleis Het Loo
Veluws wild eten
Wild eten is tegenwoordig nog altijd een liefhebberij van veel bourgondiërs. Nog steeds is het vlees van de Veluwe bij velen extra geliefd. Veel mensen stellen het idee op prijs dat zo’n wildzwijn, ree of hert een leven in vrijheid heeft gehad in de prachtige Veluwse natuur. Het Veluwse wild dat in de handel komt is afkomstig van dieren die geschoten zijn in het kader van het wildbeheer. De dieren zijn door gespecialiseerde slagers verwerkt tot verfijnde producten.
Wild kopen: topkwaliteit hert, zwijn, fazant en ree
Welke wildproducten zijn er verkrijgbaar? Het aanbod is uitermate gevarieerd. Wie echt houdt van een uitgesproken, krachtige wildsmaak, kan kiezen voor het wildzwijn. Deze Veluwse dieren worden verwerkt tot uiteenlopende producten, zoals de wildzwijn burger, fricandeau, kotelet, rugfilet en zelfs rookworst. Ook is vlees van dit dier geschikt als poulet in de soep of als stoofvlees. Liefhebbers van het wildzwijn kunnen ook grote pakketten kopen waarin dit vlees op allerlei verschillende manieren verwerkt is. Het is zelfs mogelijk om een compleet Veluws wildzwijn met huid te kopen, waar de handige hobbykok thuis mee aan de slag kan gaan. Hoewel het wildzwijn een heerlijke traktatie is voor veel ware wildliefhebbers, is toch niet iedereen even enthousiast over de opvallende, sterke smaak van dit vlees. Heel wat vleesliefhebbers hebben toch een voorkeur voor mildere, verfijndere smaken. Ook voor hen zijn in het wildassortiment heel wat mooie producten te vinden, van bijvoorbeeld de ree, de fazant of de patrijs.
Hert: de koning van het bos
Voor velen is het hert de koning van de Nederlandse bossen. Dit prachtige dier heeft een majestueuze uitstraling. In veel regio’s van Europa is het hert het ultieme symbool van de jacht. Ook in veel oeroude legendes over de jacht speelt het hert een hoofdrol. Dat geldt bijvoorbeeld voor de beroemde verhalen over twee katholieke patroonheiligen van de jacht: Sint Hubertus en Sint Eustachius. Tegenwoordig is hert voor velen nog altijd het ultieme jachtvlees. Voor veel wildliefhebbers is de hertenbiefstuk een echte klassieker. Ook voor mensen die nog weinig ervaring hebben met het eten van wild is zo’n hertenbiefstuk een aanrader. Aan de ene kant is het een heerlijk, mager stuk vlees dat een duidelijke wildsmaak heeft. Aan de andere kant is die wildsmaak bij het hert doorgaans een stuk verfijnder dan de markante smaak van bijvoorbeeld wildzwijn. Als beginner die nog enige koudwatervrees heeft, is het dus makkelijker en doorgaans wat aangenamer om te wennen aan de wildsmaak van hert, dan aan de smaak van wildzwijn. Naast de klassieke hertenbiefstuk zijn er nog heel wat andere interessante vleesproducten van deze diersoort te koop. Hert wordt onder meer verwerkt tot rollade, saucijzen, chipolataworsten, rauwe ham, hertenrugfilet, poulet en hertenbout.
Oorzaken wildsmaak?
Mensen die gewend zijn om dagelijks het doorsnee supermarktvlees te eten, kunnen nog weleens vreemd opkijken als ze voor het eerst wild eten. Een beroemd voorbeeld is de eend. Een tamme eend smaakt volgens velen naar kip. Over een wilde eend wordt daarentegen beweerd dat het veel minder naar kip, maar wat meer naar een biefstuk smaakt. Dat is dus een heerlijke smaak, waar je echter wel even aan moet wennen als je alleen de tamme eend gewend bent. Wat zijn de oorzaken van die specifieke wildsmaak? Twee belangrijke redenen zijn voedsel en beweging. Een tamme eend eet alleen wat hij gevoerd krijgt, terwijl een wilde eend in de natuur veel gevarieerder eet. Een tamme eend heeft ook veel minder beweging dan een wilde eend. Vandaar dat het vlees van een wilde eend doorgaans magerder is en meer op biefstuk lijkt. Ook in het geval van hert en een wild zwijn komt de smaak voornamelijk door het natuurlijk voedsel wat deze dieren eten.
Wild kopen? Bestel het online bij Wildproeverij.nl
Liefhebbers van wild kunnen terecht op de site van Wildproeverij. Het motto van Wildproeverij is ‘de Veluwe op je bord’. Het gaat bij Wildproeverij niet alleen om het eten van wild, maar ook om het ontdekken van de hele wereld daar omheen: de natuur, de jacht, de cultuur. Bij Wildproeverij kunt u terecht voor allerlei activiteiten op dit gebied, van het kopen van wild, via workshops van koks, tot en met een echte wildsafari op de Veluwe.