BlogWild zwijn veelgestelde vragen

Wat is een Wild zwijn?

We kennen ze allemaal; de wilde zwijnen. Een Wild zwijn is een varkensachtige en is, in verhouding tot het tamme varken, slanker. Opvallend bij wilde zwijnen zijn de zeer stugge beharing en een aflopende ruglijn. Wilde zwijnen leven, met uitzondering van de mannelijke zwijnen (keilers), als groep samen. Een groep wilde zwijnen noem je een rotte. Rottes bestaan veelal uit zeugen en jonge wilde zwijnen, ook wel Frislingen genoemd. Ook behoren tot de rottes zwijnen jongere wilde varkens van 2 a 3 jaar oud, dit zijn de zogenaamde overlopers. Volwassen wilde zwijnen vertonen veelal een krachtig uiterlijk en zijn daarmee indrukwekkende dieren.

Wat eet een Wild zwijn?

Wilde zwijnen zijn varkensachtigen en eten bijna alle wortels van planten, bladeren, vruchten en zaden, eikels, jonge vogels en andere kleine dieren. Ook eten wilde varkens konijnen, reekalveren, zwakke dieren en kadavers. Naast natuurlijk voedsel eten zwijnen ook allerlei voedselresten wat hen gevoerd wordt door mensen. In tijden van een matig of slecht mastjaar, zijn wilde zwijnen minder schuw en zijn ze in staat tot ver in de bebouwde kom zich te verplaatsen op zoek naar voedsel. Het dringende advies is en blijft om een Wild zwijn niet te voeren, voornamelijk omdat wilde zwijnen mensen ernstig kunnen verwonden met vlijmscherpe hoektanden. 

Kan ik wild zwijn eten?

Ja, wild zwijn kun je eten. Wild zwijn procureur bijvoorbeeld kan bijzonder smakelijk zijn, evenals het rugfilet en wild zwijn wat in wildstoof met hertenvlees en kruiden is verwerkt. Belangrijk aandachtspunt is dat u enkel wild zwijn eet wat u koopt bij een slagerij. U weet hiermee dat het verantwoord is het wild te eten, in plaats van wild zwijn wat u direct bij een jager aankoopt of aangeboden krijgt van een stroper. Ook is het onverstandig wild zwijn te eten wat is aangereden. In voorgenoemde gevallen is met geen enkele zekerheid iets zinnigs te zeggen over de gezondheid en toestand van het dier toen het stierf. 

Waar kan ik Wilde Zwijnen spotten?

Hoewel wilde zwijnen van nature schuw en zeer attent is, laten wilde zwijnen zich regelmatig van dichtbij bekijken. Hoewel het zicht van wilde zwijnen beperkt is, zijn de neus en oren bijzonder goed ontwikkeld. Met het spotten van wilde zwijnen is het daarmee van belang dat je op een verdekte plek jezelf opstelt en er rekening mee houdt dat je tegen de wind in loopt en kijkt. Blijf met het spotten van wilde zwijnen op de daarvoor aangewezen bospaden en betreed enkel paden waar toegang is toegestaan. Op de Veluwe staat de gemeente Epe bekend als plek waar Wild op meerdere plaatsen te spotten is. Ga met een gids van VVV Epe op pad of bezoek de website wildobservatie.nl voor wildobservatiepunten op de Veluwe. Voor meer informatie, bekijk onze wild spotten pagina.